Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι και γιατί παλεύει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης  Εργαζομένων και Ανέργων


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης  είναι ένα σχήμα  που συμμετέχουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και άνεργοι. Η συγκρότησή της έγινε αναγκαία  για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των αστικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, του κεφάλαιου, της ΕΕ , του ΔΝΤ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.
Ιδιαίτερα  να εκφραστεί με αγωνιστικό τρόπο η αλληλεγγύη σε όλους τους εργάτες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην περιοχή μας που απολύονται, μένουν απλήρωτοι, οδηγούνται σε ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η πορεία της συγκρότησης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ξεκίνησε μέσα στους αγώνες που δόθηκαν τοπικά από κομμάτια εργαζόμενων  το καλοκαίρι του 2009 ενάντια στις απολύσεις στις καθαρίστριες σε εργολάβους στο ΙΚΑ και την Γεωπονική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με νικηφόρο αποτέλεσμα, στην συνέχεια  στον αγώνα των απλήρωτων εργατών στο εργοστάσιο του ΚΑΝΑΚΗ.
Στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα των απολυμένων αγωνιστών εργατών της ΜΕΤΚΑ και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την επαναπρόσληψή τους. Ήταν στο πλευρό των εργατών της ΚΟΝΤΙ στο σημαντικό αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας από την εργοδοσία. Βρεθήκαμε έξω από το εργοστάσιο του ΚΙΟΛΕΙΔΗ καταγγέλλοντας την εκ περιτροπής εργασία που επέβαλλε στους εργάτες του εργοστασίου και μαζί με τους εργάτες της ΒΜΤΕ διαδηλώσαμε στους δρόμους του Βόλου για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης πήρε δραστήρια μέρος σε όλο τον απεργιακό αγώνα των εργατών και των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενάντια στο μνημόνιο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ΔΝΤ και ΕΕ, συμμετείχε στην περιφρούρηση των απεργιών στην  Β΄ ΒΙΠΕ μαζί με σωματεία, ενώ πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες σε απεργιακές συγκεντρώσεις κόντρα στις διαθέσεις της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου που ήθελε να τις μετατρέψει σε ανούσιες εκτονώσεις των εργαζόμενων. Δώσαμε μάχη να συνδεθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιούνη ενάντια στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τους αγανακτισμένους πολίτες της παραλίας του Βόλου και μέχρι ενός σημείου το πετύχαμε.
Στην πορεία δράσης αυτών των χρόνων κάναμε  λάθη, παρουσιάσαμε αδυναμίες, κάτι φυσικό για μια Πρωτοβουλία που με λίγες δυνάμεις προσπαθεί να καλύψει ένα τεράστιο κενό στο εργατικό κίνημα  μέσα από δυσκολίες που δημιουργεί τόσο η επίθεση της εργοδοσίας όσο και η δράση όλων αυτών που ευθύνονται για την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εάν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ είχαν μία αγωνιστική – ταξική κατεύθυνση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων ενάντια στην λαίλαπα της επίθεσης κυβερνήσεων, εργοδοσίας, ενάντια στην κόλαση της ανεργίας που οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, ενάντια στο παλιό και νέο μνημόνιο που θάβουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που αποκτήθηκαν  με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Η ύπαρξή μας και η δράση μας στηρίζεται πρώτα από όλα στην ανάγκη ο κόσμος της δουλειάς να πάρει την υπόθεσή στα δικά του χέρια, να οργανώσει τα σωματεία του και κάθε άλλη μορφή που θα επιλέξει για να κάνει την πάλη του πιο μαζική, πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική. Να στείλει τους κάθε λογής υποστηρικτές των αστικών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας στα «αζήτητα» του συνδικαλιστικού κινήματος. Για μια πραγματική αναγέννηση του εργατικού κινήματος του μόνου που μπορεί να συντρίψει την επίθεση του συστήματος για να ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης πραγματοποιεί τις συναντήσεις της στο στέκι «Χώρος Κινημάτων» (Ιωλκού 33) καθώς και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και τα τηλέφωνα για επικοινωνία είναι :6932382737 – 6976122210 - 6977213636